FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM

är en  förening som arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Vi arbetar utgående från tre lokala verksamhetspunkter; i Åbo, Vasa och Helsingfors. På de här hemsidorna har vi samlat information både om vår egen verksamhet och om annat aktuellt i filmvärlden. Mer info om föreningen här.

 

30 ÅR OCH 30 FILMER

Finlandssvenskt filmcentrum rf fyller i år 30 år och firar det bland annat med en jubileumsturné med finlandssvensk kortfilm.

Sju olika filmprogram – sammanlagt 30 kortfilmer och dokumentärer erbjuds gratis åt biografer, organisationer och institutioner. Med finns klassiker som Claes Olssons Häng dig pojkfan (1985) och Ulrika Bengts´ Riksväg 8 (1991) samt nyare produktioner som Catarina Diehls En arg mors bekännelser (2018) och Andreas Westerbergs För allas bästa (2019).

Bekanta er med programurvalet här

Finlandssvenskt filmcentrum rf arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Filmcentrum grundades 1989 och betjänar alla som är intresserade av film; enskilda filmentusiaster, kommuner, bibliotek, skolor, föreningar m.fl.

Filmcentrum har kanslier i Åbo, Vasa och Helsingfors. Verksamheten finansieras av undervisningsministeriet, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Vid behov kan Finlandssvenskt filmcentrum ställa upp med 16 mm projektor och projektorskötare.

Filmerna kan beställas från Finlandssvenskt filmcentrum, 040-5872171, klas(at)filmcentrum.fi

Vi erbjuder ett urval på ca 10 nordiska filmer och ett skojigt audiovisuellt läromaterial till dem. Det är gratis att visa filmerna i skolan och att jobba med vårt läromaterial. Bekanta dig med Filmkamraten på www.filmkamraten.fi

UNIK SAMLING FINLANDSSVENSKA KORTFILMER
PÅ DVD!

Filmcentrum har gett ut en unik dvd-samling med finlandssvenska kortfilmer. Bekanta dig med urvalet här i TRAILERN här nedan och läs mer om innehållet och var du kan köpa dvd-boxarna.

FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM R.F.

Dag Andersson, verksamhetsledare
040-5386260
dag.andersson(at)filmcentrum.fi
postadress: Nylandsgatan 1, 20500 Åbo
 
Bent Blomqvist
040-8610488
bent.blomqvist(at)filmcentrum.fi
 
Mikaela Westerlund
040-548 63 93
mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi
Medelhavsgatan 14 A, 00220 Helsingfors