FRÅGA BENT


Fråga:
Kära Bent, jag undrar...:
Var jag kan få tag på det senaste numret av Filmjournalen.
Den finns inte på Stockmann eller Akademen.
Svar: Fick nyss höra att det nya numret skickades från tryckeriet i tisdags och kommer snarast till akademen. Vet ej exakt när, men som sagt, snart, kanske idag, kanske på måndag, vet ej var den fastnar i så fall på vägen till hyllan på akademen. Men där skall den finnas till försäljning, som en vink till alla er som vill köpa den som lösnummer.

Fråga:
Kära Bent, jag undrar...: Hej! Var kan jag hitta dokumentärfilmer om 70-/8o-talets Finland, och relationen till dåvarande Sovjetunionen? Kalla kriget-dokumentärer och om Urho Kekkonen?
Svar:
Till exempel Kanerva Cederström: "Lenin-setä asuu Venäjällä" samt Lasse Naukkarinens "Olipa kerran utopia" (båda borde finnas på suomen elokuvakontakti).
http://www.elokuvakontakti.fi/site/ , Skriv till dem. Flera av filmerna har ofta svensk text men i dessa fall fråga absolut om de har nån textning i första hand.
Finlandsinstitutet i Stockholm kan ha en hel del filmer av intresse, kolla på www.finlandsinstitutet.se och kontakta någon där per mail eller ring.de kan ha ett filmbibliotek!

Fråga:
Kära Bent, jag undrar...: ...om du vet var man kan få tag på filmen/dvd:n Stars above (2012), en finsk film som nyligen visats på bio här i Eskilstuna, men jag tror att den också visats i andra städer här i Sverige. Jag vore tacksam om du vet något eller om du kan tipsa mig vidare! Jag gick för att se den, men det var fullsatt o filmen visades bara vid ett enda tillfälle, vilket är jättekonstigt, tycker jag. Jag fick veta av dem som såg filmen på bion att den var mycket bra o sevärd.
Svar:
Filmen ifråga finns att köpa på DVD via finska discshop.fi och DVD:n har svensk textning. Men för biovisning i Sverige så är filmen är en del av finlandsinstitutets filmturné i sverige som du kan läsa om i denna länk nedan. hör med finlandsinstitutet om filmen, länken till deras hemsida finns ju också på denna länk:.om det är en turné så finns den nog inte i vanlig biografdistribution i Sverige. http://www.finlandsinstitutet.se/prog_stars-above_okt2012.html


Fråga: Kära Bent, jag undrar...: om det finns någon textad utgåva av "Här under polstjärnan" från 1968, på dvd eller vhs. De dvd-utgåvor jag hittat har alla varit otextade
Svar:
Allt jag hittat är otextat när det gäller 1968 utgåvan...den finns t.ex. på kuopio bibliotek, en tv-version i två delar som är textad som är troligen ihopsatt av Yle( finska svt) och den kanske finns att köpa via deras yleshop som finns på nätet, bara att skriva ett mail till dem...men det kan vara att de endast har givit ut den för biblioteken.
http://yle.fi/yleisradio/ota-yhteytta#ota-yhteytta
på denna sida finns e-mailen till "Ohjelmistotallenteiden ostoa/myyntiä koskevat: arkisto.myynti@yle.fi "
Möjligen bäst att skriva på engelska faktiskt till dem angående din fråga.

Kära Bent,jag undrar....

om filmen " Här under Polstjärnan" finns att köpa på DVD med svensk text?
Svar: Ja du, frågan är vilken version du är ute efter? den från 1968 eller någon av de två nya regisserade av Timo Koivusalo. Ifall det är fråga om de två nya filmerna så är de textade till svenska och engelska, i alla fall de utgåvor som säljs vis cdon.fi.

Kära Bent, jag undrar...:
Finns det nån finlandssvensk film påkommande snart? Som söker skådespelare i åldern runt 14? Är nämligen väldigt intresserad!
Svar: Ulrika Bengts(regissör till filmen IRIS) håller på att söka folk till sin kommande film som är producerad av Långfilm. Jag skulle rekommendera att du kontaktar henne i första hand genast per mail från denna hemsida där du har kontakterna: www.langfilm.fi/langfilm.fi.sve.html

Kära Bent, jag undrar...:
om du kan hjälpa mig med vart man kan få tag på en film jag såg på TV för länge sedan. Tror den kallades "Pinnen" och handlade om en vaktmästare (något förståndshandikappad) som arbetade på en idrottsplats och där blev bjuden att testa kulstötning och visade sig vara rena "underbarnet" och vann sedan tävling efter tävling innan han blottade sig vid en stor tävling inför folket på stadion. Tror det var en samproduktion mellan Sverige och Finland.
M v h
Svar: Filmen heter "Höjdhoppar´n" och regisserad av Lars Molin från år 1980-1981. Pinnen blir höjdhoppare och slår världsrekordet på träningen, han saxar dessutom,i slutscenen som är inspelad på Stockholms stadion under en riktig fotbollsmatch måste huvudrollsinnehavaren blotta sig för den roade publiken medan filmkamerorna spelade in detta. Jag har hört detta av huvudrollsinnehavaren själv på 80-talet efter inspelningarna. I alla fall, på SFI:s hemsida finns alla uppgifter om filmen och producenterna som kan svara på om filmen finns på dvd. Producenterna för filmen är: MovieMakers Sweden AB, AB Svensk Filmindustri, Stiftelsen Svenska Filminstitutet. Kanske SF film har gett ut den på VHS eller DVD.Bara att höra sig för.

Kära Bent, jag undrar...:
Hej Bent!
För en tid sedan såg jag en finsk film på svensk tv. Den hette "Guds tänder" och handlade om konfimander som på 1930 talet i norra Finland fick sina tänder utdragna i förebyggande syfte. Vet Duv var jag kan köpa den filmen. Det var en kortfilm.
Tacksam för svar.
Hälsningar
Robert
Svar: Det bästa sättet är att fråga direkt producenterna i Finland till denna kortfilm, Snapper films: här är en direktlänk till deras hemsida och just denna film, den engelska versionen av hemsidan alltså:
www.snapperfilms.com/en/tuotannot/lyhytelokuvat/jumalanhampaat.php

Kära Bent, jag undrar...:
Jag läste just en artikel i ÅU om att filmen Pure Life kommer spelas in i Åbo nästa sommar. Det stod att de ville ha Åbobor med som statister, så jag undra var man får mer
information och kan göra en provspelning för det? Tack på förhand!
Svar: I filmvärlden är ingenting säkert innan det är... tja, säkert. På Västra Finlands filmkommission väntar man som bäst på slutlig bekräftelse att filmproduktionen faktiskt
förläggs till Åbo. Först när det blir klart går man ut med information om vilka statister som behövs och hur man kan söka. På deras hemsidor www.wffc.fi kan du följa med
situationen. Sidorna finns av nån anledning bara på finska och engelska.

Kära Bent, jag undrar...:
Går det att köpa en DVD av den dokumentär som YLE producerade och som heter "Finlands sak är vår"? Eftersom jag inte talar eller förstår finska ser jag helst att den är textad.
Svar: Detta är så aktuellt i Sveriges tv just  nu att jag måste snarast informera om att dokumentären just denna vecka visas tre gånger i kunskapskanalen/SVT,25.8,27.8,28.8, med textning!Här är länken till det: svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp

Kära Bent, jag undrar...:
Försöker komma underfund med en film ev. en liten serie som kunde ha haft namnet "Amerika brevet". Den var gjord i Österbotten och en detalj som jag kommer ihåg var hemvändande Soldater från Finlands senaste krig och "arbetsemigrationen" denna tid. En detalj med dessa fd. soldater var deras grova språk och många svordomar en sak som många äldre kritiserade. De menade att det inte alls hade varit på detta vis i verkligheten, pojkarna som kom från kriget var i de allra flesta fall väldigt ödmjuka och i många fall även "religiösa" av sig. Tacksamma över att ännu vara vid liv efter att många av deras kamrater lämnade på slagfältet. Försökte googla lite men det finns många "Amerika brev"... Såg att Ulrika Bengts första film "Riksåttan" var gjord 1991,men den här jag tänker på skulle jag nog säga att är äldre än så. Kan du hjälpa med dessa klena fakta ?
Svar: min kollega Klas Fransberg i Österbotten löste genast problemet därför att han är med i denna tv-serie i en biroll, nämligen i Gösta Ågrens tv-serie "Amirika" från år 1975. Svensk filmdatabas har fakta om denna serie som du kan hitta direkt på denna länk: www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/

Kära Bent, jag undrar...:
om det finns någon sida som listar Finlands produktions bolag, eller om du kan hänvisa till de som finns i Österbotten och främst då i vasa trakten? Har försökt googla mig fram till kunskap men med mindre lycka.
Svar: Finlands filmstiftelse(Suomen elokuvasäätiö) har på sin hemsida alla produktionsbolag listade men hur uppdaterad den är det är frågan. Filmbolag kommer och går och faller och står. Men där fanns i alla fall tre filmbolag i Vasatrakten på den sidan. Nu är stiftelsens hemsida utan direktaddresser så du går till www.ses.fi , sen på vänster meny "Elokuva-alan yhteystiedot",klicka den, och sen inne i den sidan "tuotantoyhtiöt".Där ska de finnas alla,men som sagt uppdaterad är jag inte så säker på att den är denna sida.


Kära Bent, jag undrar...: Hej!biblioteket har ett blygsamt anslag för inköp AV, och jag sku därför vilja satsa på nordisk film, främst för barn- och ungdom men också för vuxna. Nu köper vi lite härifrån o därifrån beroende på vem som gör reklam för sig, men vet du om det finns nån som säljer just nordisk film och som sku ha ett kvalitativt, aktuellt, bra utbud till humana priser (haha)? Med utlåningsrättigheter. Tacksam för svar!
Svar: Närmare än du tror finns biblioteksmedia Ab nämligen i Pargas. internetsivu.mediaopas.com/kirjastomediabiblioteksmedia/ . Biblioteksmedia ämnar enligt ryktet snart ge ut Susanne Biers senaste film "Hämnden" på DVD som verkligen kunde finnas för utlåning på bibborna i landet,enligt mig!
Alternativt Yle tallennemyynti där du ser markerat biblioteksrättigheterna: yle.fi/tallennemyynti/
Alternativt ännu Suomen elokuvakontakti som har inhemsk film men även finlandssvensk film på svenska: elokuvakontakti.fi/site/
Sedan efter korrespondens har det visat sig att frågeställaren visste två ställen till ännu,nämligen:
Tibo-trading är en importbokhandel med även filmer: www.tibo.net/
Kielipalvelu Ky som ett alternativ men de har ingen hemsida just nu i alla fall men gammal hederlig telefon: 019-62 54 85

Kära Bent, jag undrar...:
varför heter den finska filmbranschens pris för Jussi? Är priset döpt efter nån specifik (film)person?
Svar: Namnet är baserat på huvudkaraktären Jussi i de två filmatiseringarna av pjäsen  "Pohjalaisia" filmade år 1925 och 1936. Karaktären ansågs vara den ultimata riktigt manliga mannen och en "redig " hjälte och gentleman och allt sånt och blev upphöjd enligt sägen till nån sorts nationalsymbol. Möjligtvis som Rambo i U.S.A under Reagans 80-tal.

Kära Bent, jag undrar...:
Hejsan. Jag letar efter ett litet filmbolag i västra nyland som gör skräckfimer. Har hört om dem men hittar dem ingenstanns på nätet.
Skulle vara glad om du skulle kunna ge kontaktuppgifter.
Svar: Vi tror att detta är filmbolaget och vi har fått verifierat att detta är bolaget nu.
http://www.bloodceremony.net/html/body_films.html


Kära Bent, jag undrar...:
Hej,för ett antal veckor sen var det en annons i hufvudstadsbladet angående en ny serie. Man sökte statister för serien som utspelas i helsingfors.Jag tappade bort annonsen och minns förstås inte seriens namn så undrar om du gör det?
Tack i varje fall
Svar: Hejsan, nog är det så att detta måste vara filmatiseringen av Westös "Där vi en gång gått" och filmbolaget som söker statister heter Helsinki film.Här är deras hemsida med kontaktuppgifter och texten om söknadet av statister.
www.helsinkifilmi.fi/

Kära Bent, jag undrar...: om det verkligen inte finns någon text på DVD-versionen av "Täällä Pohjantähden Alla"? Jag är uppvuxen i Sverige med en finsk mamma, dock utan att ha lärt mig finska. Jag har läst Linnas trilogi och vill jättegärna se filmatiseringen men när jag tittar på cdon.se och discshop.fi så verkar DVD:n sakna svensk text. Det är likadant med den tidigare filmatiseringen, jag tycker detta är mycket tråkigt då det inte bara är vi med finsk påbrå som har nytta av att få ta del av dessa filmer.
Svar:
4.6 denna sommar har filmen givits ut på dvd med svensk textning och engelsk textning!googla på "täällä pohjantähden alla dvd" så borde du hitta den. Del 2 av filmen kommer ut på biograferna 24.9 i finland...Om ingen annan mot förmodan har svensk textning så har i alla fall www.netanttila.com den på dvd och blue-ray med svensk textning!

Kära Bent, jag undrar...: Vet du vad jag kan köpa (DVD) Skärikvinnor??
Svar: Lättast (enligt henne själv) är att kontakta filmens regissör Lotta Petronella och mejla henne: lotta.petronella(at)vastaboland.fi , eller så går det bra att beställa den via skärgårdskanalen och Micaela Jansson på addressen: skargardskanalen.fi/Kontakt.htm

Kära Bent, jag undrar...:
om du vet var man kan få tag i en finsk film som heter Siunattu hulluus, regisserad utav Rauni Mollberg?

Svar: Så vitt jag vet så är det än en gång YLE som har rättigheterna och videodistributionen, "Levittäjä: Yleisradio / Tallennepalvelu - videolevitys", Yleisradio / Tallennepalvelu, Postiosoite: PL 80, 00024 Yleisradio, Puhelin: 09-1480 5718, kontakta dem eller gå via hemsidan yle.fi/tallennemyynti/ och leta efter den. Jag rekommenderar att du ringer för dom vet som oftast när och om den släpps ut på DVD eller VHS.

Kära Bent, jag undrar...:
om du kan påverka biografen i Jakobstad att ta in lite mer intressanta filmer än i nuläget? Gärna också fler rikssvenska filmer och nordiska filmer. Vad tror du?

svar: Ja-a, det finns en person som kan påverka filmvalet i Jakobstad om du hänvisar till den normala biorepertoaren och det är Kino-citys VD Juanita Adams. Ofta handlar valet av film på mindre orter om biografens överlevnad ifall det är en kommersiell biograf så det kan bli svårt med att ha råd att experimentera med nordiska filmer hela tiden. Nu vet jag ju inte vad som visats i Jakobstad så jag har svårt att uttala mig ang. Jakobstad. Om folk skulle gå mera och se på nordiska filmer skulle det nog finnas mer av dem i cirkulation men nu är det inte riktigt så i Finland ang.nordiska filmer. Hollywood regerar över biopubliken helt och hållet tyvärr!

Kära Bent, jag undrar...:
finns det någon finsk hemsida som motsvarar svenskarnas statist.se?

svar: Inte som jag vet, men det finns t.ex. två föreningar som söker statister till sin katalog, dessa två  www.ohjelma-avustajat.fi/ , www.media-avustajat.fi/page1.aspx , sen även denna, www.roolituspalvelu.fi/ , sen har vissa finska filmbolag på sina hemsidor egna ansökningar som t.ex solar films som just nu söker statister till Mannerheimfilmen, och de söker många statister! Pixoff har även de i sitt forum folk som söker statister, www.pixoff.net/  , här är en lista på de flesta större filmbolag med hemsidor, www.kinopeople.fi/linkit2.htm


Kära Bent, jag undrar...:
Första delen av den nya versionen av Här under polstjärnan hade premiär i Finland den 4:e december. Jag har kollat runt rätt mycket på internet, men inte hittat någon information rörande ifall den kommer att gå upp på bio i SVerige. Vet du nåt om det? Om den inte ska det, hur lång tid tar det normalt för en sån här film att bli tillgänglig på dvd?


svar: I finland finns sajter där man ger ut info om releasedatum för dvd:n,länken nedanför är en sådan sajt. Titel och datum finns så man behöver inte kunna finska för att utnyttja denna sajt. Denna film är ju dock sen i framtiden i sajten under den finska titeln "Täällä pohjantähden alla". Dvd utgivningsdatum varierar en hel del, om filmen går länge på bio på flyttas ju dvd-datumet troligtvis framåt, sen är det ju klart att långkörare som gått hela hösten på bio kan ändå komma ut lagom till jul på dvd även om den går på bio ännu för att december månad är ju en väldigt bra månad att få sålt mer dvd:n än vanligt...ibland har dvd-postorderförsäljare på internet även de utgivningsdatum på sina sajter om de fått ett datum för en film av filmbolaget. Om utgivning av filmen ifråga i Sverige så vet jag inget, man kan kontakta Walt disney studios i Finland för att höra sig för, dom vet  ifall de har planer på utgivning i Sverige eller ifall den kommande dvd:n kommer att textas till svenska angående utgivningen i Finland.
www.dvdplaza.fi/jaikataulu/etusivu.php

Kära Bent, jag undrar...:
Om den fantastiska filmen Övergivna hus(hyätyt talot autiot pihat) är svensktextad? Den tycks inte vara lanserad i sverige där jag bor men jag har hittat den på dvd i en butik i stockholm som säljer finsk film och musik. Innehavaren vet inte vet du? Jag kan inte mycket finska efter som jag inte är finsk. Jag har anknytning till finland och är gift med en finsk kvinna. Jag tycker det är viktigt med finsk historia för våra barn och de kan inte heller finska i nuläget. Jag vet att det finns många finnar som inte talar finska så jag undrar också om finsk film som produceras har svenskt textalternativ om man vill??


Svar: Knepigt det här. Jag letade och letade men ingen information finns om att den skulle vara textad på dvd-utgåvan i Finland och sedan fick jag nog och ringde upp producenten Jörn Donner som konstaterade att den inte är utgiven med svensk text på DVD. Den ha visats i Sveriges TV4 2004-11-26, TV4 2003-12-29 tydligen så där måste den ha varit textad i alla fall...kanske de visar den igen och så bandar du den. Verkar vara det enda alternativet men det låter lite tråkigt om den inte är textad till DVD:n då översättningen/textningen säkert borde finnas för biografvisningarna i Finland i början på millenniet..dessa skulle man väl ha kunnat använda till DVD:n...mystiskt!


Fråga: Kära Bent, jag undrar...:
Känner du till en tjeckisk film som heter ungefär såhär: Horí, má panenko. Vad betyder titeln och vem har gjort den?


Svar: Milos Forman ha regisserat den och så har den fått titeln "Det brinner min sköna" i Sverige döpt troligen efter den Italienska titeln "Fuoco, ragazza mia" och "The Firemen´s ball" i England och U.S.A  och på tyska blev det "Der Feuerwehrball", brandmännens fest eller ditåt då som det betyder typ...


Fråga: Kära Bent, jag undrar...:
Var kan man köpa filmen / filmerna om Stormskärs Maja regi Åke Lindman ?


Svar: Stormskärs-Maja har hittills endast sålts till biblioteken i VHS format. Yles kassettjänst har just i höst tänkt försöka köpa de rättigheter som gör att de även kan sälja serien som dvd till enskilda personer i framtiden. Utgivningen av DVD:n är planerad till våren 2010. Man kan följa med detta på deras hemsida troligen, www.yle.fi/tallennemyynti/ . Vi får hoppas att de kommer överens om rättigheterna så att det blir av...annars finns ju serien på bibban som sagt.(Kanske inte på alla bibbor förstås)

Fråga: Claes Olsson och Gary Glitter spelade mot varandra i Cannes tennistävling. Frågan är vem som vann?
 
Svar: Claes Olsson vann på walk over vilket betyder att dom spelade och mitt i matchen så gav Glitter upp matchen och slutade antingen p g a skada eller för att han är en dålig förlorare...
 

Fråga: Vilken roman av Charles Dickens har filmatiserats flest gånger?

Svar: Enligt de flesta Dickens-konnosörer är det "A christmas carol". Detta för att det även finns så många adaptioner av den från stumfilmstiden som inte räknas upp i IMDB och såna sajter + sen görs det väl en version varje år för TV:n också...

Kära Bent, jag undrar...:
vad som kommer att hända med den isländska filmen nu när IMF äger hela landet? Blir det några fler filmer eller får filmregissörerna ägna sig åt torskfiske i fortsättningen?

Svar: Ja-a, Mina nära "insider"-kontakter till IMF ha rostat ganska mycket de senaste åren tyvärr. Jag tror dock att de isländska filmregissörerna får lov att göra reklam- och upplysningsfilmer om och för IMF fr.o.m nyåret 2009. Jag fick det lite försiktigt inofficiellt verifierat av Strauss-Kahns sekreterare på en nattklubb i D.C förra veckan(jag bara råka vara där). Kanske det var bara ett rykte så torskfiske är ju kanske sedan det enda alternativet, eller kanske dokumentärer gjorda med hemmavideokameror om torskfisket på Island. Då blir det ju inga produktionskostnader att marra om...
 
Fråga: Kära Bent, jag undrar...:
när den finlandssvenska filmvågen ska skölja över världen och krönas av framgång i Cannes, samt Oscars. Är det inte på tiden snart?


Svar: Det ligger i tiden, snarare än du tror.  Vi får se nu efter den Finlandssvenska filmmönstringen den 27-28.3 i Helsingfors, det har plötsligt nu i veckan faktiskt sköjlt in massor med nya filmer som ska visas där...jag tror det lossnar där på det planet...jag tror problemet med Cannes och Oscars är att vi inte lyckats infiltrera oss(finlandssvenskar) i denna skara av mäktiga filmmoguler och deras nepotistiska urvalskriterier av de filmer som t.ex. får vara med i tävlingsklassen...vi behöver en smart slemmig smilfink som orkar/lyckas  tråckla in sig i gänget och sen lyckas få in en finlandssvensk film till en tävlingsklass...eller att en finlandssvenska lyckas gifta sig med juryns ordförande eller nåt sånt...då har vi helt säkert ett tävlingsbidrag varje år tills det blir skilsmässa...

 

Bent utanför Riget. Bent Blomqvist är filmcentrums expert på det mesta som ni kanske aldrig ens har tänkt på att ni vill veta om film. Vem, vad, hur, varför och framförallt med vem. Ingen sten lämnas ovänd när Bent snokar reda på svaret på era frågor.

Är det något du vill fråga honom?

Skriv siffran 9 med bokstäver: