CAMILLA MICKWITZ FILMER NU PÅ DVD!

Finlandssvenskt filmcentrum rf firar den finländska animationens jubileum med att ge ut en samlings DVD med Camilla Mickwitz tecknade filmer Emilia och Mimosa. Utgivningen sker i samarbete med Nordisk film.

Camilla Mickwitz (1937-1989) var en barnboksförfattare, grafiker och animatör. Hon skapade vinjetten till Pikku Kakkonen (Lilla tvåan) och faktarutan Varning för svag is. Mest känd är hon för sina illustrerade barnböcker och animationer om Emilia, Jason och Mimosa. Det hann bli över 20 böcker och filmer. Hon arbetade huvudsakligen för Rundradions svenska barn- och ungdomsredaktion som ledare för den så kallade tjejmaffian, ett gäng unga kvinnliga animatörer. Kvinnorna jobbade mycket med bilden och kanske inte så mycket med rörelsen. Tempot var lugnt, men filmerna hade någonting att förmedla; de ville säga något med sina filmer. Mycket i Camilla Mickwitz produktioner handlar om att kunna tänka själv, att lösa konflikter och att bearbeta känslor.

 Mot slutet av sin karriär började Camilla Mickwitz arbeta med utomstående producenter och fick kanske då den konstnärliga frihet som resulterade i berättelserna om häxbarnet Mimosa och pappasflickan Emilia, som båda finns med på den samlings DVD som nu utkommer. Camilla Mickwitz blev prisbelönad både här hemma och utomlands. Hennes film ”Jasons sommar” fick Hollywood Award, det vill säga den utsågs till världens bästa barnfilm.

 Det är med stolthet som Finlandssvensk filmcentrum nu kan presentera Camilla Mickwitz viktigaste filmer för en helt ny generation. Utgivningen sker med stöd från Svenska Kulturfonden och Konstsamfundet.

 Den nu utgivna DVD-boxen finns till salu i de större varuhuset och på olika finlandssvenska institutioner, bland annat på Luckan i Helsingfors. Man kan också köpa boxen direkt från Finlandssvenskt filmcentrum. 

Boxen innehåller följande filmer:

 

skiva 1

Mimosa (27 min)

...och du skall vara clown (18 min)

Mimosas födelsenatt (22 min)

Den lilla ängeln (13 min)

 

skiva 2

Emilia och kung Oskar (15 min)

Emilia och dockan (15 min)

Emilia och de tre små tanterna (15 min)

Emiila och tvillingarna (15 min)

Emilia och lyckan (15 min)

Emilia och äppelmosen (15 min)