Svart, vitt, rött (regi: Claes Olsson, 1997)
28 min

Ett slumpartat möte på landsvägen i Österbotten utvecklas till en berättelse om människans ansvar, om vilka konsekvenser hennes handlingar har, om liv och död…En beväring liftar med en ung kvinna som funderar på abort. Då de kör över en hare tvingas de konkret att begrunda sina värderingar. Filmens manus vann tävlingen Ord till bild som arrangerades av Finlandssvenskt filmcentrum. Manus är skrivet av Camilla Roos.
I rollerna Irina Björklund och Johan Widerberg.
Foto: Robert Nordström
Produktion: Kinoproduction Oy / Claes Olsson.

En sparv i tranedans (regi: Claes Olsson, 1992)
53 min

Filmen baserar sig på Runar Schildts novell från år 1913. Den 18-årige Erik Lindberg är förtjust i sin klasskamrat Betsy. Betsy gillar allt roligt och är tydligt utom räckhåll för Erik. Betsy överraskar plötsligt Erik med att bjuda honom på bal. Erik anländer till den oförglömliga balen som en mycket nöjd ung man, men blir tvungen att lämna den totalt förödmjukad.
Produktion: Kinoproduction
Fotograf: Pertti Mutanen
Ljud: Tero Malmberg
Musik: Yari
I rollerna: Gustaf Wentzell, Silva Lillrank

 

Häng dej, pojkfan! (regi: Claes Olsson, 1985)
42 min

Claes Olssons genombrott som spelfilmsregissör. Filmen bygger på en novell av Elmer Diktonius och handlar om två bröder som åker omkring i Österbotten med sitt cirkusnummer. Cirkusnumret går ut på att den ena brodern hänger sig. Belönats med Jussi-statyett 1986, Risto Jarva –priset och Statens filmpris samma år samt med flera internationella pris på filmfestivaler.
I rollerna bl.a. Marcus Groth och Tomi Salmela.
Produktion: Kinoproduction Oy / Claes Olsson

Armbandsuret (regi: Claes Olsson, 1988)
47 min

Baserar sig på Bo Carpelans berättelse med samma namn.
I rollerna: Lilli Sukula-Lindblom, Mikael Rejström
Produktion: Kinotuotanto Oy / Claes Olsson